# Quantitative Aptitude on Times and Distance

Q41. Hari can run 200m in 54 seconds and Jadu in 60 seconds. Hari beats Jadu by

(a) 15 m

(b) 18 m

(c) 20 m

(d) 23 m

**Answer:** (c) 20 m

In 60 second Jadu covered the distance = 200 m

∴ In (60 - 54) = 6 seconds Jadu covered the distance = (^{200}/_{60}) X 6 m = 20 m

∴ Hari beats jadu by 20 m

Q42. In a 1000 m race, the ratio of the speeds of A and B is 2:3 . A has a start of 600 m . A wins by

(a) 320 m

(b) 325 m

(c) 350 m

(d) 400 m

**Answer:** (d) 400 m

To reach the winning post A has to cover (1000 - 600) m = 400 m

While A covers 2 m, B covers 3 m

While A covers 800 m, B covers ((^{3}/_{2}) X 400) m = 600 m

∴ A wins by (1000 - 600) m = 400 m

Q43. In a 100m race, A can give B 10 m and c 37 m. In the same race, B can give C

(a) 30 m

(b) 35 m

(c) 38 m

(d) 40 m

**Answer:** (a) 30 m

A:B:C = 100:90:63

∴ B:C = 90:63

= | 90 | = | 90 X (^{100}/_{90}) |
= | 100 | = 100 : 70 |

63 | 63 X ^{100}/_{90} |
70 |

∴ B can give C in 30 m

Q44. X and Y take part in a 100m race. X runs at 5 km/hr. X gives Y a start of 10m and still beats him by 8 seconds. Y's speed is

(a) 3.06 km/hr

(b) 3.09 km/hr

(c) 4.05 km/hr

(d) 4.07 km/hr

**Answer:** (c) 4.05 km/hr

X's speed = (5 X (^{5}/_{18}))m/sec = ^{25}/_{18} m/sec

Time taken by X to cover 100 m = (100 X (^{18}/_{25})) sec = 72 sec

Y covers 90 m in (72+8) sec = 80 sec

∴ Y's speed = | 90 | m/sec = ( | 90 | X | 18 | ) km/hr = 4.05 km/hr |

80 | 80 | 5 |

Q45. A can run 20m while B runs 25m. In a 2 km race B beats A by

(a) 375 m

(b) 385 m

(c) 400 m

(d) 425 m

**Answer:** (c) 400 m

In 25 m race B beats A by 5m

In 2000 m race B beats A by ( (^{5}/_{25}) X 2000 ) m = 5 X 80 m = 400 m

Jobs on Jooble